Tietoa sivustosta

Julia on rautatieharrastajien yhteinen junapäiväkirja, johon käyttäjien on mahdollista merkitä havaitsemansa junat. Muut käyttäjät voivat seurata toistensa havaintoja, joita on myös helppo hakea myöhemmin. Juliasta löytyy havaintojen lisäksi Fintrafficin tarjoamaa reaaliaikaista tietoa junien kulusta ja aikatauluista.

Usein kysytyt kysymykset

Kenelle sivusto on tarkoitettu?

Sivusto on tehty ensisijaisesti tukemaan rautatieharrastusta, mutta aikataulutiedot saattavat kiinnostaa muitakin. Kaikkien sivustolla näkyvien tietojen käyttäminen junaturvallisuuteen vaikuttavissa tehtävissä on kuitenkin ehdottomasti kielletty, sillä tietojen oikeellisuutta ei taata millään tavoin.

Mitä hyötyä sivustosta on?

Osana rautatieharrastusta on junien bongaaminen sekä erityisesti normaalista poikkeavien havaintojen tekeminen. Julian avulla rautatieharrastajat voivat tallentaa havaintonsa ja saada ne myös helposti muiden nähtäville. Havaintoja voi myös etsiä rekisteröityneenä käyttäjänä vanhojen havaintojen arkistosta. Sivustolla näkyvät aikataulutiedot helpottavat haluttujen junien bongaamista.

Miksi sivustolla on kaikenlaista, mistä en ymmärrä mitään?

Sivuston sisältö on suunnattu ensisijaisesti rautatieharrastajille, joten tavallinen junamatkaaja tai muu sivustosta kiinnostunut ei välttämättä ymmärrä kaikkea sivuston esittämää tietoa. Sivuston eri tietoja ja näkymiä on käyty läpi sivuston esittelyssä.

Mistä sivuston nimi tulee?

Sivuston nimi Julia on lyhenne sanoista junaliikenteen havaintojärjestelmä.

Miksi rekisteröityisin sivustolle?

Rekisteröityneenä käyttäjänä voit tehdä havaintoa, hakea havaintoja havaintoarkistosta sekä asettaa hälytyksiä junien liikkeistä haluttujen ehtojen perusteella.

Mikä sivuston historia on?

Julian ensimmäinen versio otettiin käyttöön keväällä 2005. Täysin uudistettu versio avattiin tasan kymmenen vuotta myöhemmin, eli keväällä 2015.

Mistä sivuston tiedot tulevat?

Junahavainnot ovat sivuston rekisteröityneiden käyttäjien tekemiä. Aikataulutiedot tulevat Fintrafficin avoimesta rajapinnasta.

Miksi aikataulu- tai kulkutiedot näyttävät virheellisiltä tai ovat puutteellisia?

Aikataulu- ja kulkutiedot tulevat suoraan Fintrafficin tarjoamasta avoimesta rajapinnasta. Tiedot näkyvät sellaisina kuin ne sieltä tulevat, eli ongelma on mahdollisesti Fintrafficista saaduissa tiedoissa.

Sivusto näyttää oudolta eikä toimi kunnolla, missä vika?

Sivusto hyödyntää erinäisiä uusien selaimien tarjoamia ominaisuuksia, jolloin osa toiminnoista ei toimi vanhemmilla selaimilla. Kaikki toiminnot eivät välttämättä myöskään toimi mobiililaitteilla. Erityisesti vanhoja Internet Explorer -selaimen versioita ei tueta, ja niiden kanssa voi olla ongelmia. Sivuston käyttämiseksi suositellaan Google Chromea tai Mozilla Firefoxia. Muitakin selaimia voi käyttää, mutta sivuston toimivuudesta niillä ei ole mitään takeita.

Jos kuitenkin epäilet, että kyse on bugista, voit ottaa yhteyttä sivn alareunasta löytyvän palautelomakelinkin kautta.

Kuka ylläpitää sivustoa?

Sivuston ylläpidosta vastaa vantaalainen rautatieharrastaja. Yhteyden saa sivun alareunasta löytyvän palautelomakelinkin kautta. Sivusto ei ole VR:n, Väyläviraston tai Fintrafficin tarjoama palvelu, vaan palvelu pohjautuu Fintrafficin tuottamaan avoimeen dataan.

Miten voin kertoa loistavasta kehitysideasta?

Kehitysideoita otetaan vastaan sivun alareunan kautta löytyvällä palautelomakkeella. Kannattaa kuitenkin huomioida, että sivusto on tehty täysin harrastuspohjalta ja aikaa sen kehittämiseen on varsin rajallisesti. Ei siis kannata odottaa, että tänään esittämäsi toive olisi jo huomenna toteutettu. Sivustoa pyritään joka tapauksessa kehittämään esitettyjen toiveiden mukaisesti.

Mitkä ovat sivuston käyttöehdot, entä mitä tietoja sivusto tallentaa minusta?

Vastaukset kysymyksiin löytyvät sivuston käyttöehdoista sekä lakisääteisestä rekisteri- ja tietosuojaselosteesta.